Choď na obsah Choď na menu

Čo je to kettlebell a ako s ním cvičiť?

27. 2. 2024

História kettlebellu siaha až do 18. storočia, no jeho pôvod je trochu nejasný. Prvýkrát sa v Rusku objavil pred približne 350 rokmi a pôvodne slúžil ako ručné protizávažie na váženie tovaru. Neskôr sa stal populárnym medzi cirkusovými atlétmi a postupne sa vyvinul do podoby, akú poznáme dnes.

Prečo je taký obľúbený? Výhody kettlebellu

Jednou z unikátnych vlastností kettlebellu je jeho rukoväť, ktorá umožňuje vykonávať rôznorodé pohyby, vrátane silových cvičení.

Táto vlastnosť robí kettlebell ideálnym nástrojom na tréning sily, koordinácie a obratnosti. Okrem toho, že zapája celé telo, umožňuje aj precvičovať každú stranu tela samostatne, čo je vynikajúce na vyváženie svalových asymetrií.

Tréning s kettlebell ponúka množstvo výhod, medzi ktoré patrí:

  • Zlepšenie sily a vytrvalosti: Pravidelný tréning s kettlebell posilňuje svaly a zvyšuje ich vytrvalosť.

  • Zvýšená flexibilita: Dynamické pohyby s kettlebell zlepšujú flexibilitu a rozsah pohybu.

  • Spálenie kalórií: Kombinácia silového a kardiovaskulárneho cvičenia s kettlebell pomáha spaľovať kalórie a redukovať telesný tuk.

  • Formuje postavu a zlepšuje postoj: Pravidelný tréning s kettlebell pomáha formovať telo a zlepšuje držanie tela.

Ako s ním cvičiť?

Výhody cvičenia s kettlebellom sú mnohé. Okrem zlepšenia koordinácie, sily a vytrvalosti, tiež prispieva k lepšiemu držaniu tela a prevencii zranení.

Jeho jednoduchosť a všestranné využitie ho robia vhodným nástrojom pre cvičencov rôznej úrovne a športových zameraní.

Základné cviky s kettlebellom

  • Kettlebell swing: Tento cvik posilňuje svaly nôh, zadku a chrbta. Stačí postaviť sa do širokého postavenia, držať kettlebell pred sebou a potom ho s nádychom rýchlo zdvihnúť do výšky pred seba.

  • Kettlebell drep: Squat s kettlebell je skvelý cvik na posilnenie svalov nôh a zadku. Držte kettlebell pred sebou, zasaďte sa do drepu a potom sa vráťte do východiskovej polohy.

  • Kettlebell press: Tento cvik posilňuje hornú časť tela. Držte kettlebell v ruke pri ramene, zdvihnite ju nad hlavu a potom ju spustite späť do východiskovej polohy.

Výber toho správneho kettlebellu

Pri výbere správneho kettlebellu je dôležité zvážiť jeho hmotnosť, materiál a veľkosť rukoväte.

Pre začiatočníkov sa odporúča zvoliť kettlebell s hmotnosťou okolo 8 kg pre ženy a 15 kg pre mužov, ale môže sa to líšiť podľa individuálnych schopností a cvičebných cieľov.

Dôležité je tiež zvoliť materiál, ktorý neublíži podlahe, na ktorej cvičíte, a zabezpečiť správnu veľkosť rukoväte podľa vašej anatómie.

Záver

Cvičenie s kettlebellom nie je len o fyzickom rozvoji, ale aj o posilnení mentálnej vytrvalosti a odhodlania. Tréning s kettlebellom je skvelý spôsob, ako dosiahnuť maximálny výkon vo fitness tréningu. Jeho jednoduchý, ale účinný design robí z kettlebellu skvelého spoločníka na ceste k lepšiemu zdraviu a kondícii. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo pokročilý cvičenec, kettlebell ponúka množstvo výhod a možností na dosiahnutie vašich cvičebných cieľov.

S pravidelným cvičením a správnym plánovaním tréningu môžeme dosiahnuť vynikajúce výsledky v posilňovaní svalov, zlepšovaní flexibility a spaľovaní kalórií. Nezabudnite dodržiavať správnu techniku a postupne zvyšovať náročnosť cvičenia pre optimálne výsledky.

Zdroje:

  1. https://www.fitland.sk/kettlebell/
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Kettlebell
  3. https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/kettlebell-workout